水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 02:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-11-10 02:13 
離線
頭像

(1) 先講返硝化菌,當一個缸set up 定以後,成個缸好多地方都有硝化菌,包括泥床或沙床.所以你放d生物環在魚缸內,生物環也會有硝化菌.
(2) 我地用過濾器及濾材,都是想在有限的資源同空間去有效過濾水質,若果你把生物環在在魚缸內,由於在魚缸中的水不是強迫水流,那麼生物環中的硝化菌就不是接觸最多的水流,硝化菌就不能夠高效率幫你分解d waste.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-11-10 19:15 
離線
頭像

:m 高人!
thz高人"屎"點 :-n06
聽講話d生化"咩"有自潔攻能架啵 :m 唔知係唔係呢@@~
@@咁照你咁講~話成個缸都有果d咩咩菌~@@咁就咁扔d生化咩落去就ok囉~?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-11-10 23:57 
離線
頭像

龍炎舞 寫:
@@咁照你咁講~話成個缸都有果d咩咩菌~@@咁就咁扔d生化咩落去就ok囉~?

(1) 唔明
(2) 乜廣告,未見過,唔太明
(3) 好唔明

有冇其他草友幫幫手 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-11-11 09:50 
離線
管理員
頭像

龍炎舞 寫:

嗯, 其實想問問題, 係咪應該問清楚, 寫清楚呢, 成日都 "咩咩"物物咁, 叫草友點答你好, 想答你又要估你問什麼 !?. 硝化細菌其實有不少討論, 如果有時間找找, 應該可以明白不少呀.

睇下呢篇吧, 雖然未完成得晒.
http://www.aqugrass.com/tutorial/nitrogen-cycle.htm

生化"咩" 即係乜, 石,環,定係球 ? 係邊處見到, 據我所知就有隻生物球話有自潔功能, 不過都唔係特別野, 本身個膠球就係好疏水, 都唔會點積聚廢物, 而且只係用係滴漏過濾先最有用.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-11-13 18:38 
離線
頭像

THZ...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-04-22 10:01 
離線

我用生物環一個月已很 dirty
所以取出來洗
因為不能過濾了太dirty了
洗完係咪會冇'曬' d菌架

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-04-22 10:11 
離線
管理員
頭像

wcleung 寫:
所以取出來洗

如果直接用水喉水洗, 係會殺死多菌囉.
生物環多數用黎做生物過濾, 唔洗點洗呀.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-08-08 13:30 
離線

SuperCTW 寫:
wcleung 寫:
所以取出來洗

如果直接用水喉水洗, 係會殺死多菌囉.
生物環多數用黎做生物過濾, 唔洗點洗呀.

我本身養開咸水魚,而家想整個缸仔黎養下淡水,我以前都養左幾年淡水,不過都係養中型魚,豬仔呀,龍呀,果d,而家想玩下草,同鯛......
我對硝化菌,認識唔係好多,但係都想同大家分享下....
你地之前講開珊瑚砂,其實珊瑚砂放在缸底,都可以養菌,對養咸水黎講,養菌非常重要,因ph高,no2呀,no3呀,果d野都會變成毒素,可以毒死缸中o既魚,所以要好多好多菌黎消去e d野,至於再詳細的唔講了,因養淡水應該不會用到....
而對淡水黎講,硝化菌,可以同黎過濾一d瀘綿過瀘唔到o既野....有d人d水米色就係因為佢地以為勤換綿,d水會乾淨d,所以養唔到菌..如果大家唔想加菌劑,又想快d有硝化菌,其實可以叫你地d朋友比d砂or綿大家,咁就可以帶到菌種入缸,加快菌o既繁殖.....
其實硝化菌,只係有水流的地方就可以養到出黎,水流會帶氧同養份比d菌,即係硝化菌伕3缸入面,周圍都係,就連瀘水器的入水and出水喉,同魚缸o既玻璃都應該有....由於自來水有氯氣,會將菌殺死,所以如果大家想洗瀘材,應該用魚缸抽出黎d水黎洗,我諗離水5分鐘內要放返落水,如果唔係d菌會死,仲有洗瀘材,唔好洗得太乾淨,只要將表面大的污物洗去就ok!其實我諗過,養菌仲有一個好處,就係大部份地方已經比硝化菌用左,咁害菌生存的地方就少左喇!
以上係我對養菌o既少少龍識,希望對大家有幫助啦,同時我有錯的地方,請指點!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-08-29 00:38 
離線

Then can I clean the filter tank or not?? Will the bacteria be killed if I clean the filter tank ???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-08-30 13:48 
離線
頭像

只是用舊水係咁易沖下 D 濾材就 okay 了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-09-30 17:56 
離線

我而家個缸開始有清清地ge跡像,可能d菌開始大量繁殖,今次應該可以成功(第一次成功 :b )
開左成兩個星期d水都係好似白白地禁.....而家先開始清清地,希望ok la

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2004-10-02 02:14 
離線
頭像

係呀!我d白綿,生化綿用咗一yr無換新,只係用草缸d水洗刷吓就o.k.,我無用生物環or球喎! :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :