水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-16 21:51

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-01-23 17:21 
離線

頂5順D水好快濁(2-3日),我而家係用緊個以前養細魚的迷你掛濾。而家想換第個過濾器,請問有咩過濾推介?
我有諗過aa頂濾/eheim 2213桶/滴漏盒...不過我怕冇野頂住,用5到頂濾/滴盒;但桶又怕會漏水/成日清洗...真係心大心細,希望有師兄幫手..thx
我個缸D玻璃厚5mm , size大約 : 40 cm(長) x 28 cm(高) x 24.5 cm(寬)

仲有,希望用D靜D既過濾器,因為果間係房,要訓覺 :grin:

<< http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=15806663 >>

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-23 17:31 
離線

有冇人/師兄可以幫下手呀?我星期五就想出去魚街買了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-24 01:13 
離線
頭像

頂濾同滴漏盒有水流聲,一定唔會係靜既選擇!

Eheim 2213 未睇過漏水 (正確使用計),但濾桶最好放缸底,同缸平排會入氣,入氣個泵就會嘈同短命 D!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-24 10:50 
離線

但係聽人講,養金魚多屎5適合用濾桶。

如果我買滴漏盒,有冇得係出水位加條管,令佢冇水聲?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-24 11:11 
離線
頭像

ivanchy 寫:
但係聽人講,養金魚多屎5適合用濾桶。

如果我買滴漏盒,有冇得係出水位加條管,令佢冇水聲?

你都無講過養金魚喎! 何不一開始問點樣令頂濾/滴漏盒減聲?

滴漏盒會細聲D,出水位加管毠可以減在滴漏盒落缸既水聲,但唔好加太長和曲,會頂水減低過濾功能。上水雨淋過濾材的水聲仍然無可避免!

你個缸咁細,照計金魚大極有限,當你 D 金魚大過 2吋 (唔計尾) 你所講既問題便會開始嚴重!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-24 15:07 
離線

比我, 想養金魚養得(比較)好同方便打理, 就正路買 ( 至少 ) 24"缸 + AA頂濾 ... 平靚正
p.s. 諗下點滅聲重好la ... 同我養(金)魚唔會放係房 。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-24 16:58 
離線

5該師兄 , 我係uwant 果條link放左相啦 , 大家可以睇下 :)

致於,滴漏上水雨淋過濾材的水聲5係比個密封盒隔左架咩 ?...(我估架咋 :helpless: ...)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-25 00:43 
離線
頭像

ivanchy 寫:
5該師兄 , 我係uwant 果條link放左相啦 , 大家可以睇下 :)

致於,滴漏上水雨淋過濾材的水聲5係比個密封盒隔左架咩 ?...(我估架咋 :helpless: ...)

係隔左,減左 1 個 db 掛! :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-25 07:13 
離線

o...5該晒,等我今日出魚街睇睇先 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-25 12:09 
離線

Just FYI : 頂濾係可以加盒 gei ( <---你去卡奇睇下, 類似"滴漏頂濾" ), 不過細缸 ( e.g. 24") 我覺得唔駛ar ... ( for 金魚) 頻的換水重好la ...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案