水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 20:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 極火蝦新手求教!
未閱讀文章發表於 : 2012-10-13 23:53 
離線

是噤的...
我早2星期開始了養極火蝦, 之前沒有任何水族經驗, 我一直以來都只是一知半解的養蝦, 去魚街行下睇下, 上網抓下文, 終於俾個同事導左我入局盲中中開始養第一缸.

- 6 x 6 x 6 寸
- 沙底 (係某水草店買$20一包, 獨立包裝, 包裝袋紅紅地色)
- 有一舊沉木, 木上有莫斯
- 有一條水蘊草
- AZOO 11 in 1 超級硝化細菌
- 無過瀘, 無氣泵, 無燈, 無水冷
- $45 6隻極火(佢就係噤寫)

以上就是我的缸, 早2星期係魚街買齊野就返home開始搞, 個細缸不詳談了, 總之由第一日有6隻極火之後1日死1隻, 死剩3隻... 點知養多3日就爆了... 果2隻母蝦生了好多蝦B, 依家望落大約有30-35 蝦B 我眼見佢地好似生活得唔錯
我眼見噤多小生命我決定唔可以再係噤, 唔可以再傻傻下一知半解的養了, 我要負上做男人的責任!!!
所以我星期日果日放假出左魚街買新缸(都依然係一知半解噤買)

- 12 x 7 x 8 寸缸
- 上下期買了一包泥, 2KG $55, 紅色包裝, 上面印住俾蝦用, 弱酸性, 免洗
- AA生物環(白色) $20
- $10 一大包棉花
- 近豆腐花店果邊買了一舊沉木+鳳尾苔
- Aqua One 100 掛瀘
- 2w LED

如事者我又返屋企開始搞
洗缸
洗沉木+鳳尾苔 (我用花灑直接射, 有冇問題?)
掛瀘內我掉了原本果塊黑色棉和活性碳, 加了生物環和棉花
落泥>水好濁>換3/4水>開掛瀘>落硝化細菌
落沉木+鳳尾苔
過左一日D水開始清

D水瀘左2.5 日後我就慢慢開始用新水換落去個舊缸, 每日1寸約高的水(6x6x6缸), 期間我都有將舊缸水加落新缸道
好好彩D蝦到依家都冇死, 其實可能死左蝦B我睇唔到, 不過到今日為止都見D蝦b 越來越大, 睇落好似越來越多
我的難題來了...
眼見D蝦B越來越大, 個缸就越來越細... 所以我想快D幫佢地搬屋等佢地成長得好D, 我唔想一搬就搞到佢地死哂
我只係一路養D新缸水, 無test 過, 都唔知要test 咩, 唔知點test, 我只想知依家D新缸水岩唔岩D蝦生存? 其實唔test 得唔得?
我又唔知點搬D蝦B, D蝦B話就話大左好多, 不過依然係蝦毛仔...
不如噤, 我用point form 問啦........

1) 我想知依家D新缸水岩唔岩D蝦生存? 其實唔test 水得唔得? 有邊幾樣一定要test?

2) 唔知點搬D蝦B, 佢地只有幾日大

3) 我的新缸setup ok嗎?有冇咩setup錯左?

4) 花籃唔知邊道有得賣

5) 新缸入面最好加D咩可以令成蝦和蝦B都生存得好D? 蒙脫石? 莫斯? 工作魚?

6) 如果想D蝦紅D應該點做? 餵某D糧?

7) 我個缸有D咩一定要加先可以令佢地過得開心D? 氣泵? 大燈?

8) 1星期換1/3 水ok嗎? 太多定太少?

9) D蝦噤細, 依家係唔係搬蝦好時間? 如果唔係要等佢地大到幾大先可以搬?

另外我仲想請大家幫幫手睇下以弄的讀數, 因為我睇來睇去都覺得個個色的讀數都差唔多....
我想知我幾時先可以幫D蝦搬屋
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-20 12:30 
離線

well for start - I think besides the water parameters... you need something to protect the baby shrimps from sucking up into your hang on back filter... if you want to DIY use ladies' pantyhose to wrap around the water intake or buy a stainless steel intank...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-01 00:34 
離線
頭像

養好d菌先放蝦會安全d............

T5HO-24wx4-- pm11:00-6:00
CO2+電池伐 1秒2泡
橫流扇 --26.0-24.5度c
Atman CF1200 濾筒
紅蓮燈10、頭尾燈10、紅鉛筆6、飛狐4、小精靈4、紅班馬6、大和蝦4、 新燈4
ADA Step 2液肥每天1下

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章