水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 20:30

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2012-10-05 12:04 
離線

小弟剛進入水族世界。兩個12吋缸(A4 size個種)串聯, 加埋大約22L水。之前用一個501, 為左想放多D濾材所以考慮加多一個濾桶串聯。
考慮過水流等因素, 最後決定買2211。$520行貨, 包兩個水閘 (之前爬文話2211係無水閘的, 所以買個陣開箱見到都有點錯愕)。水閘係9/12及12/16, 兩個可以交換對接。
501內兩格, 一格放環, 另一格放PH mono球。2211內打滿PH mono球。
首先水平放(魚缸,501前置,2211), 但效果不好。先啟動501幫2211注水, 出水一陣之後就關掉501開2211。可能2211卡氣, 無耐就會空轉出唔到水。
之後將2211放低過魚缸。因地方所限501要繼續同魚缸平放。重拖故技,效果更差。2211行一陣就會發生空轉,完全沒有水流。
搞到深夜,最後就讓501去推2211算了。雖然見12/16喉管未能完全注水,但竟然水流不錯。開始有點後悔應該買多一個501串聯就算。
今早起來, 見12/16喉管內已完全注水。所以就關掉501開啟2211。觀察了約半小時, 未見有異樣。水流同501差唔多....

請問各位有無用501+2211呢個配答呢? 希望可以分享下。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-06 00:29 
離線
頭像

兩個 12" 缸,即佔用 24" footprint, 但只有 22L 水,相對是很細水量,改用一個 24" 缸會很易有 60L 水量,可以養多好多野!

Eheim 2211 設計是落水喉 (12/16)大過上水喉(9/12)的,而記憶中 501 的出入水都是比較幼,會唔會幼過 9/12 就唔 sure 但就肯定幼過 12/16,咁你放個 501 在 2211 前,咪即係將 2011 的入水位夾硬收窄,照計個 2211 實唔會行得好順,甚至出現上水快過落水的情況。

建議你先不用 501,剩係用 2211 放低過魚缸,行半日後開始觀察桶內有無積氣 (出水有氣泡),無的話這便是正常應達到的流水量,當你加前置時,應儘量不減小流量作原則的,否則加大了濾材量也未必有著數。

其實 2211 處現 22L 水足夠有餘,有時唔駛搞咁多野,就咁用個 2211 可能仲好。如果你在買之前問我,我會話賣左個 501 直接 upgrade 去 2213 會更化算,濾材量計, 2213 大約係 2211+501 既 double 啊,我都唔明大家成日攪咁多前置駁咁喉做乜,新人對喉吸和平衡上落水等概念未清晰,更加唔建議攪咁多花巧野!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-07 00:16 
離線

謝謝你的意見。
搞了兩夜暫時已經穩定下來。本人其實都想直接買2213的,只係12吋缸可能會打大風...所以先選2211。
你說得對, 501的出/入水都是9/12, 而2211則是入水12/16, 出水9/12
所以水流先經501再入2211時, 是幼喉接粗喉。最初的一段長時間12/16喉都會出現注水不滿。最後是先用501去推整個系統, 推了一整晚後所有喉管及2211內都再沒有氣泡, 才換回啟動2211
我明白整個setting都有點怪怪, 但又唔想浪費個501
如果約501放係2211出水之後, 可行嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-07 09:53 
離線
頭像

Forget about the 501.

Lighting: 12:00pm-9:00pm
CO2: 2+ bubbles/sec
ADA Amazonia New

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-07 22:04 
離線
頭像

oliveryeung 寫:
謝謝你的意見。
搞了兩夜暫時已經穩定下來。本人其實都想直接買2213的,只係12吋缸可能會打大風...所以先選2211。
你說得對, 501的出/入水都是9/12, 而2211則是入水12/16, 出水9/12
所以水流先經501再入2211時, 是幼喉接粗喉。最初的一段長時間12/16喉都會出現注水不滿。最後是先用501去推整個系統, 推了一整晚後所有喉管及2211內都再沒有氣泡, 才換回啟動2211
我明白整個setting都有點怪怪, 但又唔想浪費個501
如果約501放係2211出水之後, 可行嗎?

唔知你點串連缸,但照計如果將 2213 的出水一開二,每個缸放一個出水口,應該唔會打風的!

其實得 22L 水,又要串連缸,又要串連濾桶,係咪有點自討苦吃?有時你好心唔想浪費,但結果只會事倍功半,得不償失。可以肯定你個 501 會係全個系統的 Bottleneck.

將 501 放 2211 後,會有極大漏水風險,如果 501出水慢過 2211,咁會變左 2211 會夾硬谷水入 501,增加 501 的 Internal Pressure, 到時谷到 501漏水係遲早的事,所以大家都只會在置抽水揼前加 passive filter, 都叫做前置桶,有經驗的水族人都唔敢加在抽水泵後面的。

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題