水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 16:43

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2011-08-18 22:57 
離線

已用濾筒過濾, 但缸底仍有很多便便... 怎樣辨? 謝謝.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-21 18:44 
離線

餵少d囉

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 00:00 
離線

hoho0709 寫:
餵少d囉

x2

+ 缸夠大又清缸的話, 可以加個潛水pump ( 間中開吓) ar ... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 00:35 
離線

用膠管吸便是每天都應要做的, 抽出來的水補回新水, 每天加新水讓魚兒更健康 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 03:45 
離線

唔關餵多餵少事,食得晒就唔算餵得多。
係關水流既事,一係濾桶唔夠力,做唔到成個缸既循環;一係出入水口位置問題,抽黎抽去都係個D水。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 15:31 
離線

濾筒已常清洗, 但缸底還有很多便便.....

你的題目反映你不了解過濾運作。
-- 濾筒不應該常清洗 (一般4-6月一次) 我一年才一次
-- 缸底還有很多便便 說明了細菌分解力不足。

你養很多魚嗎,建議你加一個頂部過濾,讓污物留置白棉,也加強水流,濾筒不要常清洗,不要再打開它,漏水你後悔莫及!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 15:42 
離線

鏍絲 寫:
係關水流既事,一係濾桶唔夠力,做唔到成個缸既循環;一係出入水口位置問題,抽黎抽去都係個D水。

食得晒就唔算餵得多

很多人有這見解,所以水質差,魚兒不死也不健康,難怪魚街生意大好,因為大部分人不懂養魚。 假使"食得晒就唔算餵得多",那金魚啦? 金魚會不停食!

我自己的標準是" 一分鐘食得晒就唔算餵得多",新手朋友可以參考試試,請知道,你一兩個星期不餵食,魚也不會挨餓! 能夠只餵食一分鐘,水質好,魚健康,試試!

新手朋友請留意這個網頁的意見有小部分很不正確,請小心,多看其他資料吧! :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-22 15:52 
離線

mimifafa 寫:
用膠管吸便是每天都應要做的, 抽出來的水補回新水, 每天加新水讓魚兒更健康 :grin:

如果單純養魚和草(沒有蝦之類很敏感的生物),每天換小部分水(如 10%)是很好,但是新水一定要養過。 要有這種恒心,魚一定養得好,以前我也如此養孔雀,養殖多得養不了,要送給人家。 :(

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:29 
離線

AC8120 寫:
hoho0709 寫:
餵少d囉

x2

+ 缸夠大又清缸的話, 可以加個潛水pump ( 間中開吓) ar ... :grin:

謝謝! 參考一下! :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:31 
離線

mimifafa 寫:

Thank you! 我每天都用濾筒的吸管吸走便便!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:34 
離線

鏍絲 寫:

我個缸大既有 20Litre 水, 用濾筒 CY-20. 看來似唔夠力, 因為就算有便便在吸管附近, 都吸走唔到便便, 要好近好近至吸到!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:38 
離線

chungth 寫:
濾筒已常清洗, 但缸底還有很多便便.....

你的題目反映你不了解過濾運作。
-- 濾筒不應該常清洗 (一般4-6月一次) 我一年才一次
-- 缸底還有很多便便 說明了細菌分解力不足。

你養很多魚嗎,建議你加一個頂部過濾,讓污物留置白棉,也加強水流,濾筒不要常清洗,不要再打開它,漏水你後悔莫及!

我剛起缸的, 冇清洗過濾筒, 13寸缸, 十幾條(孔雀魚+女皇燈)+一隻洋蔥螺, 冇加細菌落濾筒.

最後由 cuweekly 於 2011-08-23 00:47 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:39 
離線

chungth 寫:
鏍絲 寫:

食得晒就唔算餵得多

很多人有這見解,所以水質差,魚兒不死也不健康,難怪魚街生意大好,因為大部分人不懂養魚。 假使"食得晒就唔算餵得多",那金魚啦? 金魚會不停食!

我自己的標準是" 一分鐘食得晒就唔算餵得多",新手朋友可以參考試試,請知道,你一兩個星期不餵食,魚也不會挨餓! 能夠只餵食一分鐘,水質好,魚健康,試試!

新手朋友請留意這個網頁的意見有小部分很不正確,請小心,多看其他資料吧! :grin:

我見孔雀媽媽大肚, 所以餵食多左! 一日五次, 每次份量十幾秒就食晒!

最後由 cuweekly 於 2011-08-23 00:49 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:41 
離線

chungth 寫:
mimifafa 寫:

如果單純養魚和草(沒有蝦之類很敏感的生物),每天換小部分水(如 10%)是很好,但是新水一定要養過。 要有這種恒心,魚一定養得好,以前我也如此養孔雀,養殖多得養不了,要送給人家。 :(

我都係養孔雀, 好奇怪, 爸爸媽媽係藍色魚, 但 d 仔女係紅、黃色!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-08-23 00:44 
離線

其實好想買 Eheim 既 2213, 都幾貴下... 但 trouble free!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :