水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 08:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-10-25 01:53 
離線

小弟想問各位師兄一個好重要既問題..
就係硝化細菌怕咩光 :o
因為我用既掛濾 , 發覺唔夠位放濾材生物環..
所以比我自己diy僭建左一個盒仔黎到放置生物環..(下圖)
但係又聽人講d 細菌怕光..
之後好驚咁上網搵下資料 ,
又發覺d人說明硝化細菌剩係怕紫外光...

小弟家中的魚缸 , 無任何uva , uvb , 紫外光燈
只有一般家居用的日光燈 ,
同埋一個飛利普射熱照住魚缸(唔係直射個生物環盒 , 係射向另一邊)
希望各位師兄能夠解答一下我既疑惑 :grin:
會唔會殺死哂d硝化細菌

仲有個問題...
其實 d 活性炭可唔可以唔放落濾水器 , 而係用個盒裝住一包活性炭長期浸入水面?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-25 08:49 
離線
頭像

(1) 魚缸唔可以放係太陽長期曬到既地方
(2) 活性炭唔可以長期放係濾水器入面, 放入去一至三個月就要拎返出黎, 長期放會將吸完既野放返出黎
(3) 你小心個bb兜會走佬喎

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-25 18:18 
離線

無太陽曬到係唔係就即係無事...?
因為個位太陽曬唔到 , 只係一般日光燈照到

多戲師兄擔心 , 個bb兜已加蓋~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-25 23:15 
離線
頭像

無問題既
不過新缸最好養好水先落生物..
新設備最好起碼養水一個月
呢個月整到d 水越dirty越好
例如落幾條開缸魚, 又或者魚糧掉入去發臭
等佢消化細菌成熟

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-06 18:25 
離線

但我見魚街的舖頭新缸落水唔使兩星期又落魚又落瑚礁,淡水咸水都係一樣,又唔見啲生物有事,咁奇怪?有何秘方呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-06 19:01 
離線
頭像

佢地有舊濾材上面已經有好多健康成熟的硝化菌

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-12-07 11:26 
離線

唔怪之得問佢地,就話買呢 D 個 D 就可以,實則幫診佢買埋啲無謂開缸嘜開缸物嘢,都喺要你比錢買野,跟佢做即落生物唔使 一星期陸續瓜柴,再走去問又話落呢只嗰只藥,攪到成缸藥水,生物養不到,實察成缸生化水。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案