水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-18 20:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-10-31 17:51 
離線

請問如把511放於低過缸底位置, 會唔會唔夠力呢? 小弟個係18"缸約30L水

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-11-04 16:27 
離線

calderchung 寫:
raytang 寫:
解決方法 是

因為 筒內係用無刷摩打的(類似浮磁)
當摩打芯受倒少少阻力時,摩打芯同供電的出現不協調(講倒好似好深)

只要你拆左個摩打芯出來用手轉一轉,咁就得左...!!

拆左個摩打芯出來 !? :x

I am using 501. Probably the motor structure are similar btw 501 and 511. c hing, do u mean this

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-27 16:18 
離線

我個511都開始有呢個問題......
用左約3個月...
我沉日都拆左個摩打芯出黎再轉一轉佢...
沉日岩岩整完係正常番..但今日又變番慢....
究竟係咩事??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-17 00:58 
離線

拆時小心d囉 雖然511我未拆過,但好多濾桶摩打結構都差唔多 我之前就唔小心整斷左個桶條摩打芯啦 因為佢唔係鐵做的而是用萄磁造的很易斷 我依家好慘要加個水陸兩用泵拉個桶`所以各位兄弟要拆時真係要小心 不要太大力 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-17 01:22 
離線

nakato 寫:
我個511都開始有呢個問題......
用左約3個月...
我沉日都拆左個摩打芯出黎再轉一轉佢...
沉日岩岩整完係正常番..但今日又變番慢....
究竟係咩事??

濾桶用耐左變慢很大可能是它本身出廠時落在摩打芯的潤滑油用完左 這樣很易把摩打芯磨偏左由圓型變成鵝蛋型 之後發出怪聲 (我拆過好幾個 有d仲條摩打芯比轉子索死左 ) 基本上拆個摩打芯出來時看到芯打沒有一層類似油的東西,就要趁條摩打芯未磨花前加返d油 用咩潤滑油就自己想啦 我個人就會用棉花棒擦少少衣車油落條蕊度再裝返

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-18 11:48 
離線

sam2000a ching, 我都係用緊501,用佐有一兩年啦,keep住都幾慢, 基本上我每次洗筒時都會順便洗埋摩打芯都冇乜用, 要落油是落在有磁鐵的摩打芯或是那技插摩打芯的鐵芯呢?, raytang ching, 我始終唔明點轉一轉摩打芯佢, sorry, 我比較笨!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-27 09:49 
離線

對唔住因為近排太忙冇上來這 :redface: 落油係落在摩打芯 減少轉子和摩打芯的磨擦力 擦適量油落摩打芯就ok 我遲些都打算去五金鋪睇睇有咩油岩水泵用入貨

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-02-25 00:41 
離線

using eden 511 over a year...no error at all.
usually got stuck with debris...after cleaning, back to normal!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-02-29 15:04 
離線

師兄們,
我昨日都買咗個511
想問下果三格濾格
放棉及生物環等
假設出/入水位都在左邊

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-05 21:34 
離線

shatinswimming 寫:
師兄們,
我昨日都買咗個511
想問下果三格濾格
放棉及生物環等
假設出/入水位都在左邊

你想問甚麼?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :