水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-17 13:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: [討論] DIY濾桶
未閱讀文章發表於 : 2008-08-26 14:57 
離線

如果我只係想要個4/5 左右lit既濾桶,可以將成本降底至50-60左右嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-26 17:04 
離線

cole 寫:
如果我只係想要個4/5 左右lit既濾桶,可以將成本降底至50-60左右嗎?

Buy second hand "Resun 日生仿501迷你濾桶 CY-20" is better.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-26 17:26 
離線

我都知,所以話買過二手好過law.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-27 11:42 
離線

because 日生 or 501 is more then "10 cm W" , the back side of my shrimp tank is no area to install. so I need to made by me :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-05 17:14 
離線

好靚呀!!
:love:
為何$110咁平?
去界阿加力一d都唔平呀!!
and用乜野泵推?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-08 19:25 
離線
頭像

自己懂造, 喜歡圓又得, 方又得, 最重要是滿足感都高, 這是跟買現成品的分別.
師兄應該讚你一下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-05 20:53 
離線

成本雖係$110...但對我o黎講~~佢o既心機已經值$300喇~~仲有做出o黎o既滿足感又值$300

一共$710 o架喇~~~
不過我覺得你用o左會令水流慢好多...下面個位~俾高2"可能會好o的~~

但我~~會去買個2215算了..因為我係一個好無心機o既人~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-05 23:26 
離線

很靚,很好...
改小小又可以出貨添..
可以講詳細D,舊野點整嗎??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-15 06:48 
離線

C兄..圖中既..圓柱邊度有得買.$$?= ="我都想整返個..用頂濾..會阻光...用你個個放起邊就岩哂. :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-15 18:59 
離線
頭像

yes 入面果d ph環......好似狗糧 ah...haha ^_^

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-11 14:36 
離線

個樣就真係幾吸引 , 但係唔知會唔會溜水... :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-29 06:41 
離線

gordon666hk C兄.可以幫我做1個嗎? 送半打可樂給C兄你.小小心意 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-29 17:54 
離線

o where u make it? i want make 1 too

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-02 14:38 
離線
頭像

這個算是迷你型壓力箱,我都有諗過類似設計比個大壓力箱 做 pre filter,但我要出入水都係 6 分灰喉所以放棄左!

個濾桶無泵?係 pre filter? 不用加白棉?
運作時應該會好快就越用水流越慢,因為在底部無預留位做充水層,你留意下人地賣壓力箱的都會在左邊過右邊的位預留位加格仔板,目的就是要有充水層來平衡兩邊的水壓。

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-04-23 22:14 
離線

好靚呀,厲害 :omg:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :