水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 23:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-04-12 21:50 
離線

She looks different from others !
Her body is really gold just like a golden fish. :?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-04-13 00:58 
離線
頭像

你依條大 d係咁樣個喎,細 d 個樣會 Q d :geek:
我想買好耐,不過依期魚街 d 唔係幾靚,好多白點咁… :evil:
之前見個 d 好靚架… :omg:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-13 12:05 
離線

Oh yes! I've just bought two moreQ版鳳凰 from 魚街 - 大黑 last week .

They are in pale white colour, not so pretty. :(

See if they will turn better later. :)

thanks.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-16 00:46 
離線

:omg: 正, 不過d鳳惡唔惡呀? 可唔可以同燈, 滿一同養呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-16 19:04 
離線

唔惡 :) 可以同燈一同養 .

They would only chase after themselves.

But it takes time for them to learn how to eat. :helpless:

Good Luck :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-20 22:11 
離線

Not really like Q style.
Sorry.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-25 15:02 
離線

可以同啊卡西或者 桔帆 一齐养吗?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-25 15:09 
離線

係好靚, 我買個好幾次, 不過.. 要好小心, 因為比起其它魚好易死。
有個FD 同我講, E + 唔好買住, 因為Q版為打針變的, 所以有 COLOR, 正宗鳳凰係無閃色的。
哈哈... .. 不過真係好靚 ... ... :omg:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-25 21:38 
離線

波子
漂亮

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 09:35 
離線

Q版鳳凰好多都生唔到B...
唉~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 10:25 
離線

我試過好多次啦
隻(那)會係D泥度掘個洞
係上面生卵
隻公就會係左近把守
我次次都會將D卵連泥放係個BB缸
四日度就會出世
不過D魚B好細好細
見個身變晒Orange 色就可以放返大缸
我大大話話都做過奶媽養大過百條
真係幾鍾意養呢隻魚

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 21:33 
離線

BAD new :embs:
條魚死咗啦 :o
真係好易死 !:cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-20 22:32 
離線

stanley9 寫:
我試過好多次啦
係上面生卵
隻公就會係左近把守
四日度就會出世
不過D魚B好細好細
真係幾鍾意養呢隻魚

咁易?? 我個對養左個幾月, 蛋都冇粒喎~~~
不過話時話,點分男女, 我買個時叫賣魚佬幫我搵一對~~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-01 17:31 
離線

wa好靚呀~~~ :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-02 11:15 
離線

[quote="ryan5k2000"][quote="stanley9"]我試過好多次啦
係上面生卵
隻公就會係左近把守
四日度就會出世
不過D魚B好細好細
真係幾鍾意養呢隻魚[/quote]

咁易?? 我個對養左個幾月, 蛋都冇粒喎~~~
不過話時話,點分男女, 我買個時叫賣魚佬幫我搵一對~~~~[/quote]

養左個零月你就想佢生卵.....冇咁快
記住啦
呢隻魚每年係農曆二月同九月都會有機會生大約係農曆既十五(唔知點解係跟農曆就最好同最準)
到個兩個月份前,你就要細心留意邊條同邊條係一齊
一係你全缸都係養呢種魚,如果唔係最好將兩條魚同其他魚分開。
最好就開多一個細缸,入面一定要有泥。最好用返你缸入面個D
買D金魚茜另佢安心D,燈就一係長開唔關,一係就唔好開。
條女生前會係D泥,掘個洞仔然後就生卵,通常生完佢會行開,之後就到隻公放精
見到D卵係粉紅色就代表已受精
你鍾意既可以小心囉走兩條魚
大約五至七日就出世。不過....要好好眼至睇到。實在太細啦,我每次都用放大鏡去睇至睇到。
明白未?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :