水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 04:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 12:22 
離線

你買到未呀?
未買我想你試一樣野
我最近比左兩條我朋友
都係一樣一去到唔夠一個星期就瓜柴
作死.....係我個缸就好地地,一去到就死
所以睇下你買左未
未就試試我諗既方法睇下得唔得

見字請回覆

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 21:57 
離線

咩方法?? 我係大黑店睇過... D尾都唔係之前講既咁樣... :?
係就係有D白, 不過個冠都好大...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 22:12 
離線

大黑店多數買仔,仔咁靚.......搵鬼買女咩
去大黑店對面街個間啦,我見過好多女架,話晒......新女登場 :grin:
我想問你屋企有冇多個缸仔呀
我想你咁呀
新買左Dq鳳試試係個缸仔度養一個星期先
袋入面D水再慢慢加你魚缸入面D水
過幾日你又抽走3分1,又再加返你魚缸入面D水
等佢慢慢習慣你魚缸入面既水,你睇下會唔會咁樣另到條魚習慣到
當然我另外有朋友依家都開始試試呢個方法,大家睇下行唔行得通都好架
得既話我諗會幫到其他人買Q鳳易死呢個問題
我覺得係Q鳳係咪對水係要用另外一D方法至得
我養左咁耐一D事都冇,一過缸就死,冇理由架
見你未買咪搵你幫手做個實驗囉
多個人試就會有數據分析乜野問題囉
你放心如果你有多個缸仔,呢個方法應該行得通,仲唔會整死你D魚。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 22:27 
離線

你話係用番佢D水黎養?? 慢慢加自己缸D水?? 不過唔係一向都係咁既咩?? 不過平時對水冇對幾日咁耐... 我呢對買番黎... 一開波用細缸連水養再加3分1自己缸水... 30分鐘后抽3分1, 再加自己缸水... 因為個次我要出街, 幾個鐘后就咁放魚入缸... 冇事喎~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 23:36 
離線

我就係覺得得個一兩日係咪唔夠呢
我朋友都係咁對水
不過佢就係對左一日
一個星期就死
我叫佢試下對一個星期
睇下關唔關事
正常我都知唔關事既,不過試下冇壞
係咪?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 23:41 
離線

佢有冇養其他魚?? ONLY Q版鳳凰有事???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-13 11:40 
離線

就係only Q鳳死
佢個日都有買左幾條飛狐同小精靈
其他魚真係乜事都冇喎
兩條Q鳳同一日一齊死
你話係咪一個.............迷

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-13 14:49 
離線
頭像

我都好想知點攪!
前前後後買十條,死晒… :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-13 15:30 
離線

有個問題... d 水有冇養到???
因為我個缸已經run 左好幾個月

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-13 15:50 
離線
頭像

我都幾個月!
但其它新加入成員無事!
個樣好古怪,成支火箭樣火箭燈成日係水面遊來遊去,好過隱。
另外個樣好似三角燈咁,但彩色叫幻影劍,一個月都無死喎!但 Q 鳳就… :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-13 20:16 
離線

係咪奇怪呀
養開好地地就生仔又得點都得
個缸冇養開一放落去就死
你話怪唔怪呢

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-14 11:44 
離線

我混養左兩條Q鳳
一大一小
14"缸有珠鱗, 孔雀, 新燈, 大和蝦
養左一年多
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-14 15:33 
離線

refugee 寫:
我混養左兩條Q鳳
一大一小
14"缸有珠鱗, 孔雀, 新燈, 大和蝦
養左一年多
圖檔

我都係混養的~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-20 21:08 
離線

我之前都養過 佢地要高溫水,, 你有無用到水冷?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-23 00:02 
離線

kmw0992 寫:
係好靚, 我買個好幾次, 不過.. 要好小心, 因為比起其它魚好易死。
有個FD 同我講, E + 唔好買住, 因為Q版為打針變的, 所以有 COLOR, 正宗鳳凰係無閃色的。
哈哈... .. 不過真係好靚 ... ... :omg:

真的嗎? 不過我果條養左成半年都好健康冇事wor, 條尾仲越生越大條,好靚

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :