水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 22:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456
發表人 內容
 文章主題 : Re: Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-08-17 18:40 
離線

唔知點解,
覺得呢種魚好難養,
因為佢個樣好似傻下傻下,
唔識點樣去搵食咁.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-31 00:04 
離線

我隻Q鳳係啲養草既海棉度生左好多蛋, 請問要點做呀!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-02 14:04 
離線

[quote="Mice"]我隻Q鳳係啲養草既海棉度生左好多蛋, 請問要點做呀![/quote]

如果冇其他唔同種既魚就唔使理佢
因為Q鳳會打走其他魚,但有D魚好衰,日偷夜偷點都最後得手。
但如果只係得Q鳳就冇問題
因為其他魚就有可能比其他魚偷食晒所有蛋

建議方法有
1. 連草、泥、魚父母、蛋一齊搬,但要好小心,先搬左草、泥、蛋,最後父母。但如果父母發惡食蛋,咁又係玩完。所以最好唔用。
2. 搬走其他魚 。呢個方法工程好大,但又真係得既。
3. 只係搬蛋走,等魚仔出世,你做父母養大佢。
呢個都方法都得,但一定要開多一個細缸,魚仔唔係100%養得大,可能最後得返三分一

以上方法係我開頭失敗方法 :grin:
最後我走去買兩塊波璃,直放入水(波璃係同個缸一樣高,其他就用一條長角膠夾住)
因為水環境都冇變,所以魚BB可以生存最耐同最好。
記住,魚仔出世係好細條既,一般既生仔缸佢都游到出去。
祝你好運 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-03 00:17 
離線

多謝提點!

我揀左移開啲水草同蛋, 用番原缸既水係另一個細缸養, 不過啲蛋多數變左白色, 咁係咪會生唔出魚仔呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-03 09:01 
離線

[quote="Mice"]多謝提點!

我揀左移開啲水草同蛋, 用番原缸既水係另一個細缸養, 不過啲蛋多數變左白色, 咁係咪會生唔出魚仔呢?[/quote]

白色就冇魚仔啦,唔知係咪未授精定係死左
仲之粉粉地紅色就係好野啦
大約4~5日就出世
買定放大鏡去睇啦
真係好細條,剛剛出世要好好眼至睇到架

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-11-04 01:17 
離線

失望, 唯有等下次啦..........

我見隻男仔同埋隻女仔係啲蛋度游下又停下, 仲以為實有糊食........

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-07 01:15 
離線

隻Q鳳前日又散左d蛋, 今次唔敢咁早將啲蛋移走, 不過到今日啲蛋又變晒白色, 再一次失望

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-01 01:45 
離線

C兄,係咪一定要泥?沙得唔得?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-07 19:14 
離線

魚女尾起角,應該想排卵,不過魚公無啦啦死左,唉

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-11-08 10:48 
離線

我上星期五買咗4條, 第二日已經死咗一條, 尋晚有一條遊得好慢, 好擔心過唔到今晚~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :