水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 06:16

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Re: Q版鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2009-06-02 16:38 
離線

stanley9 寫:
ryan5k2000 寫:
stanley9 寫:
我試過好多次啦
隻(那)會係D泥度掘個洞
係上面生卵
隻公就會係左近把守
我次次都會將D卵連泥放係個BB缸
四日度就會出世
不過D魚B好細好細
見個身變晒Orange 色就可以放返大缸
我大大話話都做過奶媽養大過百條
真係幾鍾意養呢隻魚

咁易?? 我個對養左個幾月, 蛋都冇粒喎~~~
不過話時話,點分男女, 我買個時叫賣魚佬幫我搵一對~~~~

養左個零月你就想佢生卵.....冇咁快
記住啦
呢隻魚每年係農曆二月同九月都會有機會生大約係農曆既十五(唔知點解係跟農曆就最好同最準)
到個兩個月份前,你就要細心留意邊條同邊條係一齊
一係你全缸都係養呢種魚,如果唔係最好將兩條魚同其他魚分開。
最好就開多一個細缸,入面一定要有泥。最好用返你缸入面個D
買D金魚茜另佢安心D,燈就一係長開唔關,一係就唔好開。
條女生前會係D泥,掘個洞仔然後就生卵,通常生完佢會行開,之後就到隻公放精
見到D卵係粉紅色就代表已受精
你鍾意既可以小心囉走兩條魚
大約五至七日就出世。不過....要好好眼至睇到。實在太細啦,我每次都用放大鏡去睇至睇到。
明白未?

哦~~~ 嘩, 有分SEASON 架...-0-"
你真係專業... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-02 22:27 
離線

您係咪講緊Q 版鳳凰 ? 要養成功都好難, 仲話生BB !? 我買過好多次啦... 養一個月到就死了。
最緊先叫成功 D, 得返一條養得最耐!
講返生BB, 使唔使注意咩溫度呢 ?!
因為, 我覺得好多熱帶魚, 都鍾意係 26-28度產卵。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 10:53 
離線

ryan5k2000 & kmw0992
其實如果你識釣魚你可能會明更多魚既生產日期或魚既生存方法
海魚同你屋企魚缸既魚都好有關係
唔係因為你屋企個一個係魚缸,海魚係個海入面,或水塘魚其實都係差不多架
間單D啦....夏天咁熱,叫你走黎走去會唔會辛苦?,冬天咁凍你又會唔會去游水?
其實海魚最鍾意就係18~24度水,海魚就會開口食野。夏天咁熱,你話佢會唔會走去凍D既地方?冬天又會唔會走去熱既地方?
咁如果係香港住既魚咁點生仔呢?農曆二月同九月咪就係春秋兩季囉。溫度又好,魚咪會搶食囉,食飽當然就係搞野啦,仲唔有仔生? :grin: 動物都係秋天搞野春天生仔啦
好啦講得太遠啦,講返Q鳳。
呢隻魚呢我屋企就set大約係22~25度。但由於農曆二月同九月都要用暖管,我就會set 25度,水溫大約係22~23
Q凰唔知係咪太細膽啦。其實我初初買返黎(成十條)都死整得返三條。後尾其中兩條有生卵跟住咪一路生就一路養,我個缸大大話話都出左過百條啦。我覺得Q鳳你想玩到佢生仔,第一次不如一次過買多D,你預佢會死咁D,死剩既咪有排玩囉。到條魚係你個缸識得大量生產,到時咪返本囉。 :grin:
如果你養一個月條魚就瓜柴,好大機會佢係比其他魚(蝦),可能搶糧又搶唔到,好多野。
你下次見到佢點死,比相我睇,我大約都估到。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 12:42 
離線

stanley9 寫:
ryan5k2000 & kmw0992
其實如果你識釣魚你可能會明更多魚既生產日期或魚既生存方法
海魚同你屋企魚缸既魚都好有關係
唔係因為你屋企個一個係魚缸,海魚係個海入面,或水塘魚其實都係差不多架
間單D啦....夏天咁熱,叫你走黎走去會唔會辛苦?,冬天咁凍你又會唔會去游水?
其實海魚最鍾意就係18~24度水,海魚就會開口食野。夏天咁熱,你話佢會唔會走去凍D既地方?冬天又會唔會走去熱既地方?
咁如果係香港住既魚咁點生仔呢?農曆二月同九月咪就係春秋兩季囉。溫度又好,魚咪會搶食囉,食飽當然就係搞野啦,仲唔有仔生? :grin: 動物都係秋天搞野春天生仔啦
好啦講得太遠啦,講返Q鳳。
呢隻魚呢我屋企就set大約係22~25度。但由於農曆二月同九月都要用暖管,我就會set 25度,水溫大約係22~23
Q凰唔知係咪太細膽啦。其實我初初買返黎(成十條)都死整得返三條。後尾其中兩條有生卵跟住咪一路生就一路養,我個缸大大話話都出左過百條啦。我覺得Q鳳你想玩到佢生仔,第一次不如一次過買多D,你預佢會死咁D,死剩既咪有排玩囉。到條魚係你個缸識得大量生產,到時咪返本囉。 :grin:
如果你養一個月條魚就瓜柴,好大機會佢係比其他魚(蝦),可能搶糧又搶唔到,好多野。
你下次見到佢點死,比相我睇,我大約都估到。

THX a LOT~~~
我個對2個月仲好開心咁遊梗水, 可能佢地比其他魚大DD 啦, 搶到食~~~
其實如果要玩到生B的話, 一缸養一種魚係咪一定機會大D呢???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 12:55 
離線
頭像

唉… :beated:
真係好易死,六條死整一條… :cry:
唔知衰咩… :embs:

no2 ~ 0
ph ~ 7
溫度 ~ 27

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 13:29 
離線

咁又唔一定架,我個缸都有其他魚,不過最衰就係條死老鼠,走去偷卵食。
所以我至開多一個細缸去分開等佢地慢慢生
Q鳳你識分公娜未?
燕子尾就係公,公D色會靚好多橙好多,個身有小小彩光。娜就白D冇咁橙,圓尾
當隻娜開始想生卵既時候,個身就會變到好橙,個肚會有小小粉紅色,靚過隻公。
個陣就係生卵既前奏
你養左兩個月,相信已經定左架啦,恭喜你。咁你就睇下兩條公定娜。
我發覺呢隻魚係一父多妻,到交配既時,公條尾會有紅色出現(依家咪冇色既),呵呵呵好睇囉
D公會打大交,到時就開始要分開D公啦。最好就一公一娜咁分開,隻娜由於會細D,所以最好就搵每一對大細都差不多,唔係是旦一隻因為大細問題亦會打交。
回:eric7x530
27度你想熱死佢咩
佢病就話較到咁高,
24~5度啦
大熱的話,你留意下其他魚都冇心機點玩同食野架
如果你有水草就仲衰
你想夜晚有紫菜煲魚湯飲? :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-04 00:04 
離線

stanley9 寫:
咁又唔一定架,我個缸都有其他魚,不過最衰就係條死老鼠,走去偷卵食。
所以我至開多一個細缸去分開等佢地慢慢生
Q鳳你識分公娜未?
燕子尾就係公,公D色會靚好多橙好多,個身有小小彩光。娜就白D冇咁橙,圓尾
當隻娜開始想生卵既時候,個身就會變到好橙,個肚會有小小粉紅色,靚過隻公。
個陣就係生卵既前奏
你養左兩個月,相信已經定左架啦,恭喜你。咁你就睇下兩條公定娜。
我發覺呢隻魚係一父多妻,到交配既時,公條尾會有紅色出現(依家咪冇色既),呵呵呵好睇囉
D公會打大交,到時就開始要分開D公啦。最好就一公一娜咁分開,隻娜由於會細D,所以最好就搵每一對大細都差不多,唔係是旦一隻因為大細問題亦會打交。
回:eric7x530
27度你想熱死佢咩
佢病就話較到咁高,
24~5度啦
大熱的話,你留意下其他魚都冇心機點玩同食野架
如果你有水草就仲衰
你想夜晚有紫菜煲魚湯飲? :grin:

THX A LOT~~
stanley9 而家你仲有冇養丫??
可唔可以POST 個缸黎睇睇呀/..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-04 01:55 
離線

:grin: 係新月同滿月

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 11:50 
離線

回:ryan5k2000
send 相冇問題呀.....不過我試過啦 send唔到
都唔知點解
我仲有養啦當然
因為早前送左好多比人
依家得返四對係缸
放心,就黎九月...到時又會再有啦。如果生得多,我送D比你玩(唔使錢)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 12:21 
離線

stanley9 寫:
回:ryan5k2000
send 相冇問題呀.....不過我試過啦 send唔到
都唔知點解
我仲有養啦當然
因為早前送左好多比人
依家得返四對係缸
放心,就黎九月...到時又會再有啦。如果生得多,我送D比你玩(唔使錢)

哈哈~~~ 先多謝啦~~
幫我睇睇咁樣係男定女?? 個尾2樣都似 :?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 13:35 
離線

仔.....仔第二個性徵,就係睇條背脊旗,又大又靚
娜冇咁大架,細細塊
第三個性徵就睇翼旗,左右兩邊呢
翼旗有紅邊,遲下尾都會有紅邊
紅邊其實血黎架......因為佢要谷到行去打交
做老公就係咁辛苦(唉.....包括我 :cry: )
不過你條Q鳳個身都唔夠橙
試下買隻乾紅蟲(日本牌子,上面大大隻字寫住赤蟲)比佢食,會谷得再靚D
另外你個缸冇乜草喎,咁樣會另到佢唔夠安心。
買D太陽草種下啦(唔好意思,因為鍾意玩太陽草)多D草佢會開心好多架。有得僕呢呢 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 13:39 
離線

viewtopic.php?f=4&t=120741&start=0&st=0&sk=t&sd=a
你可以入呢個link
個條就係娜....你試睇下有咩唔同
就識分啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 15:27 
離線

大獲... 我個2條魚... 要搞gay 啦... :o :cry: :twisted:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 15:42 
離線

咁仔係粗生好多既
如果你要買返幾條女既話
我覺得你一次過買半打啦
你預左會死兩三條(唔好彩的話)
你係就呢輪好去買啦
呢輪我見過都幾好環境
最好去大黑店對面街個間..唔知叫乜名啦,我只係知佢隔離有間新開既寵物店
個間我最近去過,睇過都OK,算係健康既

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-05 15:58 
離線

stanley9 寫:
咁仔係粗生好多既
如果你要買返幾條女既話
我覺得你一次過買半打啦
你預左會死兩三條(唔好彩的話)
你係就呢輪好去買啦
呢輪我見過都幾好環境
最好去大黑店對面街個間..唔知叫乜名啦,我只係知佢隔離有間新開既寵物店
個間我最近去過,睇過都OK,算係健康既

ok~~ 聽日去睇睇先, 我之前就係大黑店買~~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 85 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :