水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 05:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2017-06-21 15:41 
離線

小弟 5,6 年前有玩過下草. 因為5年前小弟個女出世, 放底左無玩.
近月突然想養水晶蝦, 返舊屋整理D 魚缸,濾筒之類.
心諗個濾筒D 水甘多年,一定好臭啦. 一打開個濾筒又無咩臭味wor.
我有以下設備: 20" 缸, 2217 (滿E仔珠), 水冷, CO2 SET, 齊TESTER.

我想請教大家, d E仔珠有無話用幾耐, 再用應該點處理好.因為我見d珠有大有細, 有d 散粉現象.
請教一下應該咩setting 好? 主力養水晶蝦.
仲有公司開左個12" 缸仔, 想小試牛刀先, 用ada 泥, 蒸餾水開 ph 7.8, tds 35, kh 1, gh 12.
d 數值應該點改善呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-06-24 07:40 
離線
頭像

我個人覺得ph值保持在六點四至六點八比較好一些,生物環其實冇分時間但係如果起粉就唔用得,我建議都係加一些新的生物還一起使用,水晶蝦要凍水溫23度以下最好!22吋缸用2217會不會太勁?

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案