水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 19:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2014-01-09 21:52 
離線

大家在蝦缸內可養什麼小魚?如日光燈,會食小蝦嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-10 00:15 
離線
頭像

你好,本人亦曾經想問呢個問題,不過問過好多師兄同魚舖,差不多個個都唔建議蝦缸養魚,因為除左食苔嘅魚之前,大多數無論幾細條嘅魚都有可能會食到剛出世嘅蝦B,所以要養蝦就要放棄魚係在所難免,可惜如果能夠有魚襯托係靚好多

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-10 11:57 
離線

靚蝦王° 寫:
你好,本人亦曾經想問呢個問題,不過問過好多師兄同魚舖,差不多個個都唔建議蝦缸養魚,因為除左食苔嘅魚之前,大多數無論幾細條嘅魚都有可能會食到剛出世嘅蝦B,所以要養蝦就要放棄魚係在所難免,可惜如果能夠有魚襯托係靚好多

有師兄話,一線螞蟻燈可以和蝦共養!

附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-11 01:34 
離線
頭像

呢個就冇研究,不過冇乜魚真係會唔食蝦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-16 12:08 
離線
頭像

我之前係蝦缸混養

不過唔食蝦GE 真係要細燈魚向~ 以前有AMBER TERA 琥珀燈~ 個人幾喜呢種魚
只要缸有D MOSSIE/呢埋GE地方 , 蝦B唔會全滅~ 總會有D 可以大....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-16 17:26 
離線
頭像

留意下有D魚既口係向上既, 果D魚對係水底生活既蝦唔會有太大影響...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-16 19:47 
離線

howinchan 寫:
我之前係蝦缸混養

不過唔食蝦GE 真係要細燈魚向~ 以前有AMBER TERA 琥珀燈~ 個人幾喜呢種魚
只要缸有D MOSSIE/呢埋GE地方 , 蝦B唔會全滅~ 總會有D 可以大....

琥珀燈?!見識小,從未聽過或見過!魚街有得買嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-01-17 17:28 
離線
頭像

compman 寫:
琥珀燈?!見識小,從未聽過或見過!魚街有得買嗎?

下面有傳送門~ 佢色好似琥珀~ 養得好會成 深橙色~

魚街係人地D display 缸到見到~ 而我又冇真係去搵

最好群養~6~7條都夠~

佢地唔游個時 會CHICK CHICK 下D 鯕 ~

http://www.google.com.hk/imgres?rlz=1C1KMZB_enHK553HK553&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbnid=dmuRiM2ENxIcdM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.seriouslyfish.com%2Fspecies%2Fhyphessobrycon-amandae%2F&docid=8FuDbH0pvgqxFM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.seriouslyfish.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F09%2FHyphessobrycon-amandae1.jpg&w=800&h=600&ei=WvbYUpKhGMWklQWKkoHoBQ&zoom=1&ved=0CFcQhBwwAA&iact=rc&dur=1405&page=1&start=0&ndsp=19&biw=1366&bih=667

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-06-22 13:04 
離線

女皇燈好似無殺傷力

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-03 13:46 
離線

可以養很多種魚;
好像我這樣設計便得. ( 附圖 )

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-04 11:57 
離線

Jack Ho 寫:
可以養很多種魚;
好像我這樣設計便得. ( 附圖 )

大哥!你的圖係邊?都吾見有圖!?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-08-20 18:48 
離線

最好吾好養魚

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員