水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 19:29

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-03-08 21:17 
離線
頭像

相信多位蝦友期待大兄的「繼續清蟲翩」呢!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-09 22:35 
離線
頭像

首先在此聲明無蟲蝦缸無蟲定義
我並不反對蝦缸有蟲,如白線蟲,水蚤有很多方法去根治
但一去到泥底如蝸蟲,水螅及一些不知名而有殺傷力的蟲
我地一定要將其消滅而後快
無蟲蝦缸的定義就係沒有(有殺傷力的蟲及用眼睇唔倒有蟲)
如果大家都想達到以上結果(可能係一星期,可能係一年我唔敢講,要看你們的做化)
第二部份
閒話小說,首先破解殺泥底蟲之迷
在前文我參考過WCK對付水螅的文章
而我對付泥底蟲的武器亦都係雙氧水+鹽
我的缸大小為18吋X13吋X13吋
鹽的用量2匙羹,雙氧水用量5瓶盍
注意一天內要落3次5瓶盍雙氧水
最快8小時完成或等到明天早上
仲有第四部份明天請早

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-10 12:06 
離線
頭像

清蟲完成

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-10 13:47 
離線
頭像

1.所以首先就係去除水中的蟲/卵
2.將缸內泥中的蟲/卵完全消滅
3.水草及木附件的蟲完全消滅

4.將濾水器內的蟲/卵與蝦缸完全隔離
前3部份已經完成
而蝦缸內的蟲已經完全消滅(用眼去睇)
而最重要的就係生化系統的心臟濾水器
我地係唔可以破壞生化系統
因為一經破壞,一定會死傷慘重
而第4部份就係將濾水器內的蟲/卵與蝦缸完全隔離
點做? 其實好簡單及易做

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-11 08:20 
離線
頭像

嘩.........大兄你的工程非常浩瀚喎;全部起底,翻缸咪好過D!
有否考慮過D泥既微量元素已「蕩然無全」呢?
兼且又會否產生另類不明化學作用出現毒素呢?
清洗後如經餵飼會仍存有殘餘食物,經一段時間相信都依然會出現蟲禍嫁喎!
只屬研究,如有不當敬請願諒!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-11 14:18 
離線
頭像

ching既報告好詳盡~~先謝謝 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-11 23:37 
離線
頭像

天皇星0293 寫:
嘩.........大兄你的工程非常浩瀚喎;全部起底,翻缸咪好過D!
有否考慮過D泥既微量元素已「蕩然無全」呢?
兼且又會否產生另類不明化學作用出現毒素呢?
清洗後如經餵飼會仍存有殘餘食物,經一段時間相信都依然會出現蟲禍嫁喎!
只屬研究,如有不當敬請願諒!

如你所說翻缸並無不可,但如果你翻缸幾個月後又出現蟲禍,請問你係唔係又翻缸?
我只係比多一個選擇大家,清蟲後能控制到無蟲,才是重點所在 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-12 10:32 
離線

thanks for your sharing. :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-12 15:38 
離線
頭像

各位師兄,以上的發表只係我個人意見,參考完可加自已的喜好在每一個部份增加
減小,或完全唔用,就好像第二部份,如果泥用了一年,可換上新泥,總之每一部份都
有不足之處,等你們去發揮,如果有蝦友成功除蟲,請在這裡發表一 :ohyes:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-19 20:13 
離線
頭像

最新發報洗缸後蝦缸情況,
到現在為止無死過一隻蝦
並無發現有蟲出現,
仲有其中一缸有三隻蝦抱卵,
蝦B缸有十隻蝦等待生產 :happy:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-19 20:17 
離線

哈~winson兄清缸完成, 無死蝦不但止
睇黎未來仲會有大量蝦b出生wo~恭喜~~ :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-04-26 00:02 
離線

thanks thanks thanks

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :