水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-04 13:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [問題]新手diy
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 16:38 
離線

我今日終於都試下diy co2,所以有d野想問:
樽內有d白色野湧入氣喉,請問我係咪做錯左野?
同埋點先知co2放得夠唔夠呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 16:53 
離線
頭像

白色野? :m 你是否用乾依士呢?我之前用錯了成份有酵母和麵粉的發酵粉,diy完後D白色泡墳曬出來!後來先知用錯了,買回乾依士我便diy成功! :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 17:33 
離線

我係用乾依士呀

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 17:41 
離線
頭像

條喉太過長,浸落液體到?
應該唔好浸到,d氣會自己走入條喉度。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 13:53 
離線
頭像

我想問下可唔可以用氣泵的氣石用來代替細化杯
還有DIY C02 唔加止逆伐得唔得

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 14:01 
離線
頭像

有專比co2 o既氣石,
我今日o係魚街買 HKD13

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 14:04 
離線
頭像

law 寫:
其實氣石好過細化杯

唔應該加止逆伐,加左D氣會出少左

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 14:26 
離線
管理員
頭像

law 寫:

如果你有睇下精華區, 或者找找舊文, 問題已經係入面o架啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 17:10 
離線
頭像

simon 寫:
law 寫:
其實氣石好過細化杯

唔應該加止逆伐,加左D氣會出少左

Must use 止逆伐, I have many bad experiences without using 止逆伐.

E.g.
1. Alcohol mixture go into the fish tank if foams go into the tube, or DIY bottle fall over. :h
2. If tube connection leak, tank water will fill up the DIY bottle and flooding the floor, which will also happen when you are replacing the DIY bottle content. :l

Besides, without 止逆伐, it will take very long time to accumulate sufficient pressure to “drive” the air stone again after replacing DIY bottle content. :g

So if possible, place a 止逆伐 as closed as the DIY bottle outlet.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 18:30 
離線
頭像

YKK兄,
對於你曾經因不用止逆閥而發生的不愉快經驗,表示同情,但對於你的論據,還是想探討一下,請不要介意。
1。通常我們裝水會裝五分四或四分三,液面離樽蓋約八九CM,而泡沬祇有約一CM高,而導管插入樽蓋約兩三CM,所以泡沬和導管口距離最少有四五CM。泡沬不易進入導管。至於打翻個樽,則止逆閥幫不上忙,由於方向問題,止逆閥祇能阻止魚缸水倒流。
2。接口漏氣或樽蓋旋開,則理論上等於插一條沒有水的導管落魚缸, 起不到虹吸作用。也不會因氣體溶入水中而形成倒流。
此外,我建議用氣石,不用等有太大的 pressure己有氣出。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 18:56 
離線
頭像

simon 寫:
YKK兄,
對於你曾經因不用止逆閥而發生的不愉快經驗,表示同情,但對於你的論據,還是想探討一下,請不要介意。
1。通常我們裝水會裝五分四或四分三,液面離樽蓋約八九CM,而泡沬祇有約一CM高,而導管插入樽蓋約兩三CM,所以泡沬和導管口距離最少有四五CM。泡沬不易進入導管。至於打翻個樽,則止逆閥幫不上忙,由於方向問題,止逆閥祇能阻止魚缸水倒流。
2。接口漏氣或樽蓋旋開,則理論上等於插一條沒有水的導管落魚缸, 起不到虹吸作用。也不會因氣體溶入水中而形成倒流。
此外,我建議用氣石,不用等有太大的 pressure己有氣出。

Simon: Yes, you are right. Most of my bad experiences happened without using both 止逆閥 and 氣石. I agree it is OK if you use 氣石without 止逆閥.

And it seems that CO2 氣石(white ceramic) need higher pressure than normal 氣石. So I think you suggested using normal 氣石 rather CO2 氣石, right?

Anyway, let buy a CO2溶解器 from VAN if using external filter. It is a little bit expensive($150) but the result is really great. Less maintainence, 100% dissolved, ....:-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 22:53 
離線

咁多位,我仲想問多少少野:
如果無用止逆閥,d液體真係湧左入氣喉,如果湧到氣石時,氣石會唔會塞?
塞左的話係咪救唔番粒氣石?
另外我原本加左個開關掣係氣喉度,但發覺漏氣,請問有無個好d既方法
控制出氣?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 23:40 
離線

Hello all,
I want to ask when you use DIY CO2 and the CO2 airstone, it takes how long to see bubble from the CO2 airstone?? I tried about half an hour but no luck.
Thanks for advise.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-03 23:48 
離線

all depends on your ingredience. For me, about one hours and last for about 1 week for a 1.25 litre of bottle. This link i search from previous post is really helful!

http://www.thekrib.com/Plants/CO2
better than teach teach teach

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-04 04:07 
離線

唔知點解我個樽要搖下佢先夠壓力出到d co2, 好似汽水咁, 一搖就見到好多泡浮上面.
唔搖既話我直情可以按凹個樽, 一d氣壓都冇. :j :j :j

我係用2L既汽水樽, 落左差唔多一樽暖水(已煮沸過), 半磅糖同埋一茶匙既yeast (乾依士)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 24 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :