水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 07:45

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Deleted
未閱讀文章發表於 : 2015-02-18 23:35 
離線

Deleted.

最後由 explorer2991 於 2015-02-23 17:58 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-19 02:12 
離線

去配返一對閘掣, 裝係濾桶出入水口上少少, 洗桶時關掣, 洗桶唔洗蓋, 如果要洗蓋當然要拔喉啦.
控制水流可以關細入水口, 出水量就會無咁強.
向上45度, 可以令水面D油膜塵埃, 帶返入水中, 再流入濾桶.
淋雨管裝水面之上可以令水撞擊水面, 從而將氧氣帶入水中, 唔駛買氣泵.
淋雨管裝水面之下會無咁嘈, 仲可以令 co2 留係水中時間耐d.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-19 02:28 
離線

chrisng 寫:
去配返一對閘掣, 裝係濾桶出入水口上少少, 洗桶時關掣, 洗桶唔洗蓋, 如果要洗蓋當然要拔喉啦.
控制水流可以關細入水口, 出水量就會無咁強.
向上45度, 可以令水面D油膜塵埃, 帶返入水中, 再流入濾桶.
淋雨管裝水面之上可以令水撞擊水面, 從而將氧氣帶入水中, 唔駛買氣泵.
淋雨管裝水面之下會無咁嘈, 仲可以令 co2 留係水中時間耐d.

chrisng師兄, 首先, 好多謝你嘅回覆, 但我仲有少少唔明,

(a) 你話"洗桶唔洗蓋", 但熄咗掣後, 喉管仍然充滿水, 拆蓋後, 喉管啲水唔會漏曬出嚟咩? 定你哋平時要用個盆裝住個濾桶先拆得?

(b)另外, "向上45度", 有冇話淋雨管啲窿要指定點向(e.g. 向缸邊), 定總之, 條淋雨管向上45度就得? thanks again!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-02-19 03:03 
離線

我本身用開511, 原裝蓋頂同出入水口之間有旋轉活門, 個設計係扭閞拔出唔會有水流出, 比起501方便.
所以建議你加對閘掣, 關左出入水口先至好折蓋, 當然安全d用個盆裝住個濾桶先拆, 就更好啦.
"向上45度"個意思係水面之下有水向上湧, 水面見到有浪湧即可, 唔係噴出水面再趺返落水, 奕唔駛刻意45度 :)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案