水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 07:08

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-02-08 00:10 
離線

up牌果隻 260幾蚊 先買一set 連錶頭細化 出氣同用大樽無分別
聽講可以用到4-6星期 補充裝 195蚊3支

ista 果隻我而家用緊 68蚊set 有專用溶解器...原理係好似打邊爐d gas咁按d條入個溶解器入面等co2慢慢溶解水中~~即係無泡出~~ 可以按40次~補充裝 100蚊3支

而家用緊ista d水草都有泡出~~唔知有無用過up牌既ching可以分享下邊隻好用???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-12 14:22 
離線

買左ista,但係唔多識點接駁。
以前用開diy co2+細化杯,
不過諗住買支即棄式,天氣凍d都有co2,
不過都係唔知點用,大大可唔可以教下我點接駁呀?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-20 13:08 
離線

呢d計落都唔平喎,如有位不如直接買co2 set啦,唔計電磁閥大概4~500,買ching2手的仲平!每次充氣1L就$4~50

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-21 15:27 
離線

都系建議買鋼瓶套裝啦,拋棄型的計落其實都唔平得幾多。

CO2:雅柏1L鋁瓶+Dazs玻璃平底扩散器,每秒1泡
過濾:博宇EFU-05缸外過濾桶+PM玻璃套装、日本GEX瀑布過濾M号

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 19:07 
離線

我買左 ISTA (因為家人覺得CO2樽會爆炸,哈哈哈哈!),但係吾知點SET,因為我搞掂後按一下,個溶解器會出泡,但只出一次,咁即係安裝好未?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 19:38 
離線
頭像

o係唔o係講呢隻呀 :question:
圖檔
溶解器開口向下,
入一次CO2 到大半滿,
你會感覺到它自動慢慢的溶到水中,
(一日後看看, 會少了不小)
每日按一次入CO2

最後由 FreeTong 於 2010-03-21 21:22 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 21:12 
離線

係E隻,但係睇吾到有CO2入去,有無顏色架?我剩係見到有泡噴出黎。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 21:29 
離線
頭像

用一些網上圖片, 看看可不可以明白.
圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-21 22:45 
離線

husky_yy 寫:
係E隻,但係睇吾到有CO2入去,有無顏色架?我剩係見到有泡噴出黎。

我之前用過呢隻 不求嘔泡係OK既!!

你禁一下到底~~(唔洗出泡) 見到個水位差唔多去到底就已經OK~~佢會慢慢溶解!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-28 23:04 
離線

UP牌果隻我用過,每次換氣都好大壓力,因為試過幾次插入錶頭後噴哂D氣出黎,買5支冇左3支,結果把心一橫換左套UP 牌CO2 SET

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-07 22:28 
離線

用O左ista,你平時會不自覺~好手多去按多幾下,

你係見唔到佢有色,只係見到個杯,有一半係氣~o的氣會慢慢o係水度分解, ~夜晚按, 你第二日就
會見到o的水會升返上最高, 之後又按,
支o野好快用完,長遠計~都係買返套co2, 用時間制set, 唔會有時記得~有時唔記得~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-28 12:21 
離線

我有辦法提供大碌又平的CO2原料,邊個有興趣可以傾下咖,而且可以包送貨上門

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-28 12:42 
離線
頭像

將個內濾出水口駁到個 "溶解器" 頂部既排氣口, 咁就可以將多d co2打入d水裡面...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-13 00:33 
離線
頭像

samsamson 寫:
呢d計落都唔平喎,如有位不如直接買co2 set啦,唔計電磁閥大概4~500,買ching2手的仲平!每次充氣1L就$4~50

點得AR.....好多地方要$700 TOTAL

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-13 01:03 
離線
頭像

howinchan: The price of $400-$5500 that samsamson mentioned has already excluded the regulator. If you take that into account, it's just the same as what you estimate ~$700.

Lighting: 12:00pm-9:00pm
CO2: 2+ bubbles/sec
ADA Amazonia New

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :