水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 06:01

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-09-22 21:10 
離線

jacksonfong 寫:
fayening兄,
你用響 8" 缸,
我都認為無問題,
我只係覺得在 15" 缸它的水流唔多夠,
我係新手,
post 這個標題只係比各位師兄參考一下,
亦不是說 501 唔好,
至於夠唔夠用就自己衡量吧.

sorry...是我語氣不好嗎?
我亦是閒談,沒有任何惡意。 :embs:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-24 10:52 
離線

我個14吋缸用緊冒大陸牌子的仿501,用左3個多月,水流很好,感覺還不錯的樣子。不過我這個的價錢是正牌501的4分1 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-24 13:43 
離線

tourise 寫:
我個14吋缸用緊冒大陸牌子的仿501,用左3個多月,水流很好,感覺還不錯的樣子。不過我這個的價錢是正牌501的4分1 :grin:

師兄,呢款瀘桶你要小心d check,check多d。
我之前用過一個,用左幾個月之後停左。
拆開睇居然係磁芯生鏽, :? 小心小心。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-05 17:34 
離線
頭像

其實睇你養咩同數量, 我自己12"方草缸用tetra ex-75, 貪水質可以keep好d, 可以養多d魚, 唔使擔心換遲左水
濾桶係應用係需要生物多過物理的缸, 掛濾則一半半, 所以水流當然會大d啦

p.s 謝謝分享

我的30"魚缸架

4/F - 24" 綠娃娃 x 3
3/F - 24" 水草沉木景
2/F - 24" 珍珠赤雷龍 x 4
1/F - 14" 班卡雷龍 x 1, 14" 新七彩雷龍 x 1
G/F - 14" 刺鰍混養缸
DESK - 8" 蘋果螺繁殖缸

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-07-03 11:32 
離線

為何買501前看不到此post 呢.....

恨自己.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-26 16:04 
離線

501要用得好有難度...濾材放位都關事...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-04-17 23:01 
離線
頭像

我個EDEN 501, 2007年用到2017年, 中間停左2年無用, 到而家都無壞..

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :