水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-24 23:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 缸仔水熱難題
未閱讀文章發表於 : 2014-07-27 02:00 
離線
頭像

設備
ADA17.5缸 (17.5" x 11" x9")
E仔2213

缸放在廳, 但廳沒窗, 水溫最高33度, 廳極少開冷氣
之前一直用地球橫流扇, 降到31度, 但草都係頂唔住, 夏天必覆沒
橫流扇最後壞左, 買左部淘寶小水冷(寫for30L水), 最盡降到29.5度
廳唔放得大水冷, 冇位置+家人投訴散熱氣

現在遇到問題係,
E仔2213用12/16喉, 經淘寶小水冷(8/12喉), 出入水口用返12/16
可能2213本身唔夠推水冷, 出水慢左好多, 缸好多死水位

今日換左P20(用16/22喉)轉12/16再經8/12喉(淘寶小水冷)
水流只係快少許, 但始終轉8/12, 都係屬慢水流
咁經法P20會唔會有爆桶危險?

還是買個511只推淘寶小水冷, 濾桶用返e仔2213, 行兩濾桶?

唔知點解只係17.5缸仔咁多設備問題
請各師兄姐給予意見, 謝謝 =)

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 缸仔水熱難題
未閱讀文章發表於 : 2014-07-27 14:14 
離線

如果嫌2213唔夠力,咁咪用501推製冷片水冷已經ok
(我都用緊)
不過應該買個預60 lit 水,你依家個款應該唔夠力

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-28 01:05 
離線
頭像

makhead 寫:
如果嫌2213唔夠力,咁咪用501推製冷片水冷已經ok
(我都用緊)
不過應該買個預60 lit 水,你依家個款應該唔夠力

我知道小水冷唔夠的, 只係屋企人投訢冇辦法,
諗住頂住降到30度以下, 挨過夏天就算

就算宜家改用P20一樣冇咩力, 估計係因為樽頂位(8/12喉),
我都考慮過用501(可以掛缸)推小水冷
還是用返2213推小水冷, 再加P20行雙濾筒? 起碼唔洗另外買501

呢個缸仔真巴閉 =[

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-28 09:01 
離線

如果純推水冷,買個仿501囉,1舊水搞掂,冬天拆走佢

不過我個隻製冷片用半年到,把風扇有時一著就幾嘈,要行成分鐘先靜番,真係........

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-28 14:05 
離線

2213出水一開二落缸. :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-28 15:23 
離線
頭像

MAHEIHEI 寫:

係喎, 可以試試, 都係好辦法 =)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-29 00:07 
離線
頭像

MAHEIHEI 寫:

問題已解決, 謝謝各師兄 =)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2014-07-29 11:32 
離線

leonhart 寫:
MAHEIHEI 寫:

問題已解決, 謝謝各師兄 =)

:grin:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章