水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-29 17:59

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 12:17 
離線
頭像

雖然另一對金寶食白果...好在對野生的生性...媽媽真抵讚,雖然唔夠條衰公大條,依然睇實啲蛋蛋,努力同佢周旋(只好找小精靈發洩),小弟勁搞嗰缸佢都唔理...現在親子中! :b

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 12:23 
離線
頭像

恭喜榮升阿公

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 12:25 
離線
頭像

Congrats!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [貼圖]金寶...散
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 12:26 
離線
頭像

[quote="Dummy"]雖然另一對金寶食白果...好在對野生的生性...媽媽真抵讚,雖然唔夠條衰公大條,依然睇實

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 19:12 
離線
頭像

有幾多條bb呀 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 19:30 
離線

祝魚身體健康..... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 19:59 
離線
頭像

恭喜....新年禮物 :-n06 :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 20:59 
離線

有幾多條bb呀 :m :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-18 23:04 
離線
頭像

宜家先得閒可以同大家分享吓...哈哈哈! :lol: :lol: :lol:

人物: 野生舊金寶公魚4cm(爸爸), 野生舊金寶母魚<3cm(媽媽),人工舊金寶母魚2.5cm(配角 :d )及小精靈(閒角 :d )...當然仲有BB20多條 :b
時間: 上星期日下蛋,呢個星期下午見BB出嚟游水
地點: 裸缸16"x8"x14",內有大沉木水榕1舊,大小鯛樽4個,ph=5.6左右(用草泥養水keep),溫度26,27左右,食糧有Tetra Bits, 豐年蝦,豐年蝦幼體不等,冇點餵紅虫.

對野生魚回來幾個禮拜左右吧!第一個禮拜完成見唔倒佢哋,仲以為死左喺嗰樽度,算...唔理照餵,終於見d衰魚出嚟,唔覺唔覺係母魚仲肚脹發黃,(其實啱啱放多左一條人工乸落去,因為公魚較惡,有d追魚嘅情況,放多條母去媛和吓),發現缸底都好污糟,又怕萬華魚仔出現左仲惡搞,於是翻缸吸走晒d污糟嘢,順便撈走埋條配角,因為明係不受歡迎,點知條野生母魚第二日就生左卵,點知?嗰肚明顯由弧型變成平,我知道唔關餵養事.諗住一動不如一靜喇,點知第二日發見公魚條尾開差,又見條母魚有丙公魚嘅動靜,諗住係授精都授左喇,未授都冇行,為免公魚有所損傷,輕輕放魚網係缸邊(內裹加魚糧引透誘),公魚見母魚食左都冇事就中計喇 :-n15 ,當然撈走嘅過程動作有就住嚟.公魚就用大d嘅生仔dull放係原缸(內裹加樽同莫絲),到宜家都未搬走條公魚,因為放係魚缸上半部同埋d窿唔大,唔怕威脅倒d魚仔(in case),跟住嗰4,5日一路都唔知得唔得,唔見母魚特別守係邊嗰樽度,不過見佢成日兇條公魚,丙條小精靈,估計仲未食左d蛋,直到昨日BB終於出嚟見人,條母仲好細條,所20+條都算係咁喇! :-n05

未生前:
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=37554

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-19 16:53 
離線

廿條仔, 睇黎已經食左唔少bb

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-01-19 17:38 
離線
頭像

看你的文章可看出你有各多細心.....,恭喜!
恭喜!

Dummy 寫:
宜家先得閒可以同大家分享吓...哈哈哈! :lol: :lol: :lol:

人物: 野生舊金寶公魚4cm(爸爸), 野生舊金寶母魚<3cm(媽媽),人工舊金寶母魚2.5cm(配角 :d )及小精靈(閒角 :d )...當然仲有BB20多條 :b
時間: 上星期日下蛋,呢個星期下午見BB出嚟游水
地點: 裸缸16"x8"x14",內有大沉木水榕1舊,大小鯛樽4個,ph=5.6左右(用草泥養水keep),溫度26,27左右,食糧有Tetra Bits, 豐年蝦,豐年蝦幼體不等,冇點餵紅虫.

對野生魚回來幾個禮拜左右吧!第一個禮拜完成見唔倒佢哋,仲以為死左喺嗰樽度,算...唔理照餵,終於見d衰魚出嚟,唔覺唔覺係母魚仲肚脹發黃,(其實啱啱放多左一條人工乸落去,因為公魚較惡,有d追魚嘅情況,放多條母去媛和吓),發現缸底都好污糟,又怕萬華魚仔出現左仲惡搞,於是翻缸吸走晒d污糟嘢,順便撈走埋條配角,因為明係不受歡迎,點知條野生母魚第二日就生左卵,點知?嗰肚明顯由弧型變成平,我知道唔關餵養事.諗住一動不如一靜喇,點知第二日發見公魚條尾開差,又見條母魚有丙公魚嘅動靜,諗住係授精都授左喇,未授都冇行,為免公魚有所損傷,輕輕放魚網係缸邊(內裹加魚糧引透誘),公魚見母魚食左都冇事就中計喇 :-n15 ,當然撈走嘅過程動作有就住嚟.公魚就用大d嘅生仔dull放係原缸(內裹加樽同莫絲),到宜家都未搬走條公魚,因為放係魚缸上半部同埋d窿唔大,唔怕威脅倒d魚仔(in case),跟住嗰4,5日一路都唔知得唔得,唔見母魚特別守係邊嗰樽度,不過見佢成日兇條公魚,丙條小精靈,估計仲未食左d蛋,直到昨日BB終於出嚟見人,條母仲好細條,所20+條都算係咁喇! :-n05

未生前:
http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=37554

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案