水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-05 06:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 15161718192021 ... 25  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 01:20 
離線

Daniel^~^ 寫:
kinfaing 寫:
上星期買種左d種子返嚟...種左一個星期...終於見到芽..開頭唸住玩下玩下咁....依家出左個頭...實在太興奮啦...希望其餘既種子都能夠出芽仔...咁就好啦

恭喜哂喎!

係咩品種呢?

ホシクサsp「新田原Ⅲ」..
仲有
ホシクサsp 「岡山県産」種子... 未有芽 ..唔知得唔得
「アマノホシクサ 霧島産」 種子 ...種左一日

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 01:25 
離線
頭像

lth4433 寫:
請教下Daniel兄
小弟上星期買左三粒小谷精
之後天氣就一直熱 草缸keep住成27-29度
其中2粒小谷精黃哂好似死左咁 但中間個心d葉就係綠的
唔知係熱死了定係轉水中呢? :helpless:

因為啲小穀精本身係水上種植,若黃嘅係外圍老葉唔駛咁擔心,只要中心點冇出現白化溶葉啲穀精係唔會死。

依家可以先清除啲黃葉,另外可以定點加ECA預防白化,好快就生得好好架啦!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 01:32 
離線
頭像

kinfaing 寫:
ホシクサsp「新田原Ⅲ」..
仲有
ホシクサsp 「岡山県産」種子... 未有芽 ..唔知得唔得
「アマノホシクサ 霧島産」 種子 ...種左一日

I see!

基本上穀精種子於25℃左右發芽期大約7 - 14日,慢慢等等! :teach:

我都好一段時間冇發過,等我又發一發先! :ahahaha:

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 02:07 
離線

lth4433 寫:
請教下Daniel兄
小弟上星期買左三粒小谷精
之後天氣就一直熱 草缸keep住成27-29度
其中2粒小谷精黃哂好似死左咁 但中間個心d葉就係綠的
唔知係熱死了定係轉水中呢? :helpless:

因為啲小穀精本身係水上種植,若黃嘅係外圍老葉唔駛咁擔心,只要中心點冇出現白化溶葉啲穀精係唔會死。

依家可以先清除啲黃葉,另外可以定點加ECA預防白化,好快就生得好好架啦!

thanks~
ECA係ADA液肥喔可? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 02:11 
離線
頭像

lth4433 寫:
thanks~

係。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 02:25 
離線

lth4433 寫:
thanks~

係。

咁我無果隻喔
上次買錯左水草店綠茶磚果隻液肥 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-31 11:01 
離線
頭像

DANIEL兄,真係谷精大師! :grin:
DANIEL兄,請教下我在水x店買咗35元3棵D小谷精,種3次3次都瓜,只是留下長長的天綫,周圍D葉都瓜曬,水溫,肥料,光都ok!可否教下小弟? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-02 00:41 
離線
頭像

HARO 寫:
DANIEL兄,請教下我在水x店買咗35元3棵D小谷精,種3次3次都瓜,只是留下長長的天綫,周圍D葉都瓜曬,水溫,肥料,光都ok!可否教下小弟? :?

可能你買三次小穀精,三次啲小穀精已經出咗天線,而出天線代表咗呢一棵穀精嘅生命即將完結,需要開花繁殖下一代。

但呢個情況都要視乎品種,有啲品種出天線後會响母株基部分裂出子株,例如澳洲穀精I、II型,宮崎等。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-03 21:35 
離線
頭像

HARO 寫:

可能你買三次小穀精,三次啲小穀精已經出咗天線,而出天線代表咗呢一棵穀精嘅生命即將完結,需要開花繁殖下一代。

但呢個情況都要視乎品種,有啲品種出天線後會响母株基部分裂出子株,例如澳洲穀精I、II型,宮崎等。

多謝DANIEL兄指點。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-14 02:39 
離線

新加入「精蟲」

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-14 02:52 
離線
頭像

gilljetcd 寫:
新加入「精蟲」

what name for this 精 ;)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-14 06:43 
離線

水上葉
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 631311.jpg
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 631312.jpg
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 631313.jpg
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 638581.jpg
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 638582.jpg

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-14 21:14 
離線

熊本穀精~在漁情買的 :)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-22 19:02 
離線

新買南美細葉大穀精
入缸後一星期內所有葉枯萎
所有枯左既葉已經比我拔光
咁轉水法,正唔正常?
會唔會再生葉?
救唔救到?
點救?
唔該幫下我 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-23 14:54 
離線

HARO 寫:

我尋日係草X店都買左棵...$10
又係有天線
係咪一有天線就一定會死?
係的話佢地都幾無良 :cry:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 15161718192021 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google Adsense [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :