水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-24 22:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 新人一問(魚缸)
未閱讀文章發表於 : 2015-05-16 20:04 
離線

咁多位師父 我想問關於魚缸既野
我係琴日就出左金魚街買左不知名既砂石同幾種不知名既草 :x
咁我本身就諗住種多幾隻草就落蝦同魚
諗住上網揾資料先發現原來咁講究
我想問下我唔落co2(本人仲係學生冇咁多錢)淨係有濾水同氣磊既話可以落咩草
希望高人指教 :cry:
以下附上本人既魚缸既相

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 好假既肥仔 於 2015-05-16 23:17 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-16 22:56 
離線
頭像

可以選擇一d陰草類水草, 如: 水榕、莫絲、鐵皇冠、黑木蕨, 你缸果塊莫絲建議扎在小沉木, 可當做景, 燈光唔需要太強, 易惹藻。
缸中間圓型的是鳳美苔 長片型是莫絲。

草缸: 24"x10"x14"
蝦缸: 16''x10"x12"
底泥: ADA
石材: 火山石
燈管: T5HO (6500K) 24Wx2
開燈: 9 Hrs
過濾: Atman CF-1000 x2
水冷: 海利 HC-150A 24度C
CO2: UP 1L + A151雙錶(2泡/秒)
pH: 6.5~6.8(pH Controller)
草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-16 23:14 
離線

唔該晒巴打 咁我可唔可以種啲矮珍珠放底
好彩你提我塊草皮可以圍沉木
因為我買左先發現買錯 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-16 23:47 
離線
頭像

好假既肥仔 寫:
唔該晒巴打 咁我可唔可以種啲矮珍珠放底
好彩你提我塊草皮可以圍沉木
因為我買左先發現買錯 :cry:

你個缸設備唔適合種矮珍珠, 矮珍珠屬陽草類, 需中強光、CO2、弱酸水質。加上你是砂底種草皮有困難。 :helpless:

草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

最後由 samwat 於 2015-05-16 23:59 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-16 23:58 
離線

咁如果我想鋪底 可以用咩鋪?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-18 01:57 
離線
頭像

好假既肥仔 寫:
咁如果我想鋪底 可以用咩鋪?

要種草就改用黑泥底較好, 但要鏟起而家d砂 :imdead: 要d草種得健康, 唔單止係換泥, 仲要配合器材及其他因素, 可參考其他網友嘅分享, 唔好盲目投入太多資源囉 :cry:

草蝦缸水冷串聯共用
氣泡式除油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2015-05-19 23:35 
離線

好啊 我加左co2,草同浮木
其實都買左幾多
不過唔知點解啲草好似唔夠密
可能係我買錯草 :cry:
我問賣個人佢話砂底加液肥同co2
基本上買咩草都得