水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 22:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 如何開啟eheim 2215
未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 07:59 
離線

昨天我買了eheim 2215濾筒,第一次開缸, 筒內只放濾水綿, 注好滿水後(水蓋過入水喉和出水喉)...開啟電源但我只聽到摩打聲但不見有水流入..請問是否濾筒壞了..還是有甚麼出錯...喉的接駁方法是後底部入水, 頂出水..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 12:37 
離線

第一次用要係出水位位置用口吸一吸才可. 及在筒內放入生物環要較好.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 12:38 
離線
頭像

是底部入水, 頂出水.
你可以再試下,同樣步驟,開啟電源後,用口吸一吸出水喉,吸到有水出為止(小心飲水啊!! :ugeek: ),因個泵設於筒頂,水要注滿後至可以運作. 如果都唔得,check下筒蓋/喉/出入水口有冇妥善安裝,都唔得就囉去叫賣比你果個幫你試啦!

我的水族映画

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 14:09 
離線

用口吸 :o :o :o
一般如果無自動上水既濾桶,我會用換水條水泵管吸滿水入入水喉...
用手指公"噤"住,再駁濾桶...
跟住聽到有水聲(肯定虹吸原理有水入桶),先再開濾桶電源

最後由 season 於 2009-03-19 13:06 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 19:33 
離線

謝謝...終於OK了....但我發現入水口快拆有少少漏水 :cry: 是不是因為我放了過濾綿的關係呢..因為第一天開缸..所以先用綿洗泥...唉.... :embs: 因為我怕接駁位鬆..我還用鉗上緊一點..令到有些少位有鉗過的痕跡...會不會店主不肯換,,哎呀哎呀...手多多... :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 20:27 
離線

wingkui 寫:
謝謝...終於OK了....但我發現入水口快拆有少少漏水 :cry: 是不是因為我放了過濾綿的關係呢..因為第一天開缸..所以先用綿洗泥...唉.... :embs: 因為我怕接駁位鬆..我還用鉗上緊一點..令到有些少位有鉗過的痕跡...會不會店主不肯換,,哎呀哎呀...手多多... :cry:

洗唔洗用鉗呀,始終都係膠,小心會扭爆,用手扭實就可以啦!

單錶頭 co2 1秒2泡(6hrs)
diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 20:42 
離線

rubbishwing 寫:
wingkui 寫:

洗唔洗用鉗呀,始終都係膠,小心會扭爆,用手扭實就可以啦!

照咁睇以經爆左啦... :(
快D驗清楚..good luck.. 8-)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-18 22:50 
離線

多謝各位。咁睇黎要去魚街買對快拆。請問多少錢一對。唉,真係多手,草同魚都未買就要換器材。傻仔 :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-19 01:03 
離線

wingkui 寫:
多謝各位。咁睇黎要去魚街買對快拆。請問多少錢一對。唉,真係多手,草同魚都未買就要換器材。傻仔 :cry:

你真係唔好彩啦...最平個間咸水店都己經加左價,新價要$118一對...
你想買咩魚呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-19 12:54 
離線

這是我第一次接觸水族..所以養6-8紅鼻燈, 2條老鼠, 2條粉紅旗..會很多嗎??但我比較想種紅葉水草, 但是那一種還未決定, 打算去魚街逛逛...問問水草店那種比較容易一點養...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案