水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 12:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 11:34 
離線
頭像

好開心呀!終於都有大班師兄一齊討論下,不過好像都幾多種介紹下架!講來講去都是一兩種,可以講下其他類型有咩好介紹得嗎 :?

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 12:16 
離線

係唔係即係唔好直接入濾水 ????

24Wx 3 6500k T5ho 菲仔管 燈照8小時
co2 一秒八泡 開9小時
ada I 泥 + power sand
ph值: 6.5
temp: 24度左右

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 17:26 
離線

ista會好0的...我都買左up...而家都係用番ista

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 17:29 
離線

其實駁出水定入水...我覺得冇咩所謂...我就駁入水既....都冇咩大問題

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 17:50 
離線

ISTA 幾多$$左右 ?
我都想試下.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 20:46 
離線

我想問下DIY co2會唔會整死d魚?會唔會令d魚缺氧?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-26 06:49 
離線

ista $128.....diy co2應該受唔到....可能唔夠壓力推...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-26 09:44 
離線
頭像

jojovi 寫:
ista $128.....diy co2應該受唔到....可能唔夠壓力推...

請問魚街邊度有? 我搵嗰好似唔多覺眼有, Thanks ching

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-02 16:54 
離線
頭像

我都剛剛買UP牌CO2霧化器回家試試邊種接駁方式會好些?我打算接駁在濾筒出水與水冷之間,這樣希望不會影響消化細菌又有好的溶解效果喇!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-02 22:36 
離線

幾$$?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 11:25 
離線
頭像

$148

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-06 14:53 
離線
頭像

買了回來試用效果都算ok!我裝配在濾筒出水與uv燈之間,出來的co2都好霧化好像粉沬那樣,我有朋友裝在濾筒入水口勁濾筒出來,如果用這種方式就連霧化粉沫都無出現,完全溶解晒 :grin: 不過就唔知會否把濾內的消化細菌殺死呢.....? :oops:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-07 00:00 
離線

雾化器我也买了一个,发现真的是不太好,他的内壁会被水垢和苔藻堵死导致出不来气,建议用扩散筒!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-12 21:15 
離線
頭像

用了幾天都幾滿意,但幾天後對UP牌CO2霧化器有點失望 ;) ,因為已經不能令co2和出水混合出來,好像塞住令co2已經不能通過內裡裝置和水一起霧化出來 :cry: ,有無人能夠提供原因和補救方法......真的好失望!終於都是用番細化杯頂住當......

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-14 12:50 
離線

站在chem biology的角度中, CO2 concentrated 不會影響細菌的absorb O2,
魚會因CO2缺氧死系因為 red blood cell 中的 血紅蛋白被c02 吸住, 而令到 血紅蛋白吸吾到氧, 帶吾到全身比 body cell , 所以先會有缺氧死的情況發生!
而系硝化細菌吸氧的過程中, 完全沒有 血紅蛋白出現! 佢地既gas exchange 只系水中的氧氣 擴散入 細胞膜 入面 ,所以co2的concentrated完全不會影響佢地吸氧的能力, accordingly, co2入瀘筒絕對沒有問題= ]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :