水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-08 06:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : [問題] CO2 霧化器!!
未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 12:36 
離線

我買了CO2 霧化器剛一個星期~~但我發現草嘔泡嘅情況比以前用細化杯更差~~還有霧化器會把CO2打散像霧一樣~~近看水好多一粒粒好似好濁咁~小妹想問各位C HING 兩者邊個好啲?還是我用錯呢~~?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 13:50 
離線
頭像

Any photo? What brand?

Lighting: 12:00pm-9:00pm
CO2: 2+ bubbles/sec
ADA Amazonia New

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 16:40 
離線

UP牌CO2霧化器16 12mm

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 17:12 
離線

我都有用霧化器的......
不過係用boyu個隻...個外型雖然冇咁靚
但係睇落功效好似差唔多..而且魚街到賣38蚊咋
http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/1200588592
講返正題先
我覺得呢隻霧化器幾好...因為佢真係令co2完全溶入水中
(我係張霧化器駁係濾桶既入水喉到)
即係d co2會跟埋d水進入個濾桶到翻兩翻先入缸.....
我見出水位到真係少少泡都冇.....証明co2已經完全溶入水中
而缸入面每個角落d水草都嘔泡嘔得好勁
你會唔會係張個霧化器裝左係出水位???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 17:35 
離線

但係佢個圖都係教我駁係出水口架喎~~~ :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 19:18 
離線

may718 寫:
但係佢個圖都係教我駁係出水口架喎~~~ :?

我之前都試過裝係出水口到
但發覺效果真係仲差過用細化杯
但係放左係入水口之後...
發覺效果係用細化杯冇得比的

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 20:48 
離線
頭像

請問會否另桶內細菌缺氧而死?????? :? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 20:50 
離線

boyu個隻如果要駁埋除油器得唔得?

單錶頭 co2 1秒2泡(6hrs)
diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 21:27 
離線

edmondfat 寫:

二氧化碳同氧氣係可以业全既~~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 22:06 
離線
頭像

the only thing is your canister must have a high flow rate of water otherwise co2 will build up insider

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 10:59 
離線

edmondfat 寫:

係呀~~我睇過啲文張有講過~~CO2入濾桶會影響硝化細菌生長~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 14:04 
離線

http://www2.uwants.com/redirect.php?tid ... o=lastpost
其實呢個問題係第二個板到已經有人討論過
大家可以去睇下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 14:18 
離線

如此看來, 把CO2直接插入濾筒中, 以讓CO2溶解, 實在有點不智...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-18 17:02 
離線

我而家用緊ista果隻...都幾好用....想轉up果隻...貪佢有喉鎖..但唔知效果如何

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-25 04:50 
離線

我都想問下兩款既效果如何 邊一款可以令氣泡更細化

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 34 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :